Jedinstvena školica kreativnog pisanja za djecu s teškoćama u čitanju i pisanju

Borba sa slovima nije za slabiće i posao je to za prave superjunake!
Logopedski Centar Govorni Oblačić u suradnji s književnicom za djecu, Jelenom Pervan, pripremio je jedinstvenu školicu kreativnog pisanja, osmišljenu za djecu s teškoćama u čitanju i pisanju pod nazivom Superjunaci pišu. Školica je namijenjena djeci od 8 do 11 godina.

Vještine čitanja i pisanja su temelj stjecanja i razvijanja znanja te napredovanja pojedinca i društva u cjelini. Formalno obrazovanje ovisi o vještinama čitanja i pisanja putem kojih dijete usvaja nove činjenice, komunicira, služi se računalom te prati tisak i elektroničke medije. No, za određenu skupinu djece te vještine umjesto alata predstavljaju osnovnu prepreku za učenje. Od 5 do 10% djece školske dobi, unatoč sustavnoj poduci i urednim intelektualnim sposobnostima, ne uspijeva savladati vještine čitanja i pisanja.


Specifične teškoće u čitanju i pisanju mogu negativno utjecati na djetetovo samopouzdanje, ali i otežati praćenje nastave, posebice nastavu hrvatskog jezika. Teškoće u razumijevanju teksta mogu stvoriti otpor i negativan stav prema čitanju, pisanju i knjigama općenito.
Logopedinja Martina Labaš Batković i spisateljica Jelena Pervan, osmislile su školicu kreativnog pisanja kojoj je cilj osnažiti djecu te im pomoći da, unatoč teškoćama, otkriju svoj potencijal, razvijaju maštu i samostalno stvaraju priče uz pomoć prilagođenih kreativnih tehnika te uz logopedsku intervenciju.


U školici se radi na tehnici čitanja, upoznavanju s elementima priče i stvaranju samostalne priče, razumijevanju pročitanog, savladavanju nepoznatih riječi, otklanjanju specifičnih teškoća u pisanju vizualno i zvučno sličnih grafema te na samoprovjeri i samokorekciji vlastitih pisanih uradaka. A kako? Onako kako to rade pravi superjunaci.

Radionice će se odvijati jednom tjedno u jutarnjim satima, subotom, u trajanju od dva školska sata (90 minuta).


PRIJAVE: tijekom cijele godine
VRIJEME ODRŽAVANJA: listopad/studeni i svibanj/lipanj
CIJENA: na upit